A tyúk, aki repülésről álmodott / Leafie, A Hen into the Wild / 마당을 나온 암탉

VETÍTÉSEK:

2015. november 11. | szerda 18:00
Sugár Mozi

2015. november 14. | szombat 16:45
Szeged, Belvárosi Mozi

2011
animációs film
Rendező:
O Szongjun (Oh Sung-yoon)
Szereplők:
Mun Szori (Moon So-ri)
Han Sindzsong (Han Shin-jeong)
Cshö Minsik (Choi Min-sik)
Om Szanghjon (Um Sang-hyun)
Pak Csholmin (Park Chul-min)
93 perc

Tucatnyi sorstársával együtt szűk ketrecben tengeti napjait Rügy, a tojótyúk. Nincs más vágya, mint kikölteni végre egy tojást és az udvaron kapirgálni a gazda többi állata között. Éppen csak annyit tud a nagyvilágról, amennyit az etetésnél nyíló ajtón keresztül lát a tanyából. Úgy sóvárog a kinti élet után, hogy szinte belebetegszik, és nem várt módon ez ad esélyt a szabadulásra. Odakint azonban undok és önző állatok fogadják, miközben mindenkire halálos veszély leselkedik – a környéken menyét ólálkodik! Amikor egy üres fészekben elhagyott tojást talál, mindenkivel dacolva elhatározza, ő fogja felnevelni a kiscsibét.

A 2011-es animáció Hvang Szonmi azonos című meséje alapján készült, amely roppant népszerű Dél-Koreában. A regény odahaza milliós példányszámban kelt el, és számos nyelvre, köztük magyarra is lefordították. A film készítői a karaktereket szándékosan olyan formában rajzolták, hogy azok a világ minden táján könnyen befogadhatóak legyenek, miközben a tipikusan koreai háttérhez az ország déli tájainak domborzatát és növényzetét vették alapul. A mesefilm megrajzolói között festőművészek éppúgy megtalálhatóak, mint olyan szakemberek, akik egyébként nemzetközi animációs cégeknek is dolgoznak (például Disney és  Pixar).
A valóban meseszerű képeknek, és a szabadságról, az ösztönös anyai szeretetről szóló történetnek köszönhetően A tyúk, aki repülésről álmodott minden idők legnépszerűbb hazai rajzfilmjének számít.